Om met de toekomst mee te kunnen gaan waarin grondstoffen schaars worden, maatschappelijk draagvlak essentieel en duurzaam ondernemen een must wordt, is Swipigs ervan overtuigd dat zij als een van de koplopers hierin een grote partij moet gaan spelen. Alleen dan kunnen we een toekomstbestendig bedrijf ontwikkelen en behouden.
Een volledig energie en Co2 neutrale varkenshouderij die geen emissies meer uitstoot naar de omgeving, alsook de emissies al bij de bron aan pakt. Dat is waar Swipigs naartoe wil. Zoveel mogelijk circulair ondernemen zodat het door ons geproduceerd vlees van zeer hoge kwaliteit met een zo’n laag mogelijke voetafdruk naar het milieu uitdraagt. Belangrijk daarbij is dat dit gepaard gaat met een zo’n hoog mogelijk welzijn en gezondheidsstatus van onze dieren.
We zijn heel erg gefocust op de voeding die we onze dieren geven. We zijn er van overtuigd dat de voeding al voor een zeer groot deel de gezondheid van onze dieren kan beïnvloeden. Hier sturen wij dan ook erg op en we proberen onze voeders zo constant mogelijk te houden. Met de 4 volledig automatische weegschalen waar de dieren individueel met een chip rondlopen en zo gedurende de dag meerdere malen worden gewogen, weten we hoe het dier groeit. Door daar de voergegevens aan te koppelen krijgen we data waar we kunnen sturen op een zo laag mogelijk voerverbruik met toch een optimale gezondheid en ontwikkeling van onze varkens. We proberen hier onze voerefficiëntie mee te sturen wat zorgt voor onder andere een lagere CO2 voetafdruk.
Bekijk projectenOm ook duurzaam energie te kunnen reduceren ofwel te besparen, gebruiken we op onze locaties LED-verlichting. Bij de biggetjes wordt gebruik gemaakt van elektrische vloerverwarming. Dit is vanwege onze stroomopwekking zeer efficiënt en het is ook nog beter stuurbaar met de warmte die de biggen wensen. Het moedervarken daarentegen heeft dit liever wat minder. Door deze toepassing zijn we op onze zeugenhouderij volledig van het gas af.
Bekijk projectenWij zijn volop bezig om door middel van zonnepanelen op onze daken zoveel mogelijk energie op te wekken. Op dit moment zijn we al energie neutraal met onze elektriciteit en we leveren zelfs energie terug aan het net. Dat houdt in dat het gehele bedrijf meer stroom opwekt dan dat er wordt verbruikt. In 2022 hebben we voor ongeveer 200 huishoudens aan extra stroom opgewekt. En dat met een totaal aantal zonnepanelen van 3600. Dit willen we nog verder gaan uitbreiden!
In de voeders die wij aan onze varkens geven worden heel veel reststroom producten uit de levensmiddelen industrie gebruikt. Op één van onze locatie voeren wij brijvoer, dit is een soort papje dat ontstaat uit het juist mengen van verschillende grondstoffen, bijproducten en een aanvullend kernvoeder.
De grondstoffen zijn de basis producten die benodigd zijn voor het optimale rantsoen denk aan gerst en tarwe. De bijproducten die wij gebruiken komen voornamelijk rechtstreeks als reststroom uit de levensmiddelen industrie naar ons toe. (zo vers mogelijk) denk hierbij aan aardappelstoomschillen, biergist, tarwegistconcentraat, broodmixen en frietmix (voor mensen afgekeurde producten). In het brijvoer wordt ook nog een klein aandeel kernvoeder toegevoegd, hier zitten met name de oliën, vitamines en mineralen in die het varken nodig heeft. Dit alles wordt nauwkeurig berekend en afgewogen in tanks voor het optimale brijvoer (papje) voor onze speenbiggetjes en vleesvarkens. Hiermee proberen we het circulair produceren zo veel mogelijk te verhogen. En de varkens vinden het nog extra lekker ook!