De boeren zijn volop in nieuws wanneer het gaat over stikstof. Maar wist je dat er in de Peel diverse innovatieve agroprojecten zijn die de uitstoot aanzienlijk verminderen? Deze agro ondernemers gebruiken de crisis als kans om de landbouw natuurinclusief en toekomstbestending te maken. Wij zetten een aantal initiatieven in de verdiende spotlight.
Natuurinclusieve landbouw, wat is dat nu eigenlijk precies? Liza Simons, projectmanager Agro bij Innovatiehuis de Peel legt uit: ‘Natuurinclusieve landbouw is een manier van boeren waarbij gewerkt wordt binnen de grenzen van de natuur. Boeren waardoor de biodiversiteit, de rijkdom aan planten en dieren, toeneemt. En de boer moet natuurlijk financieel goed rondkomen. In de Peel zijn er verschillende ondernemers die de gouden combinatie tussen goed boeren voor de natuur én hun eigen onderneming gevonden hebben.’
Een van hen is Janke van Dijk. Na haar hbo-opleiding tuin- en akkerbouw kon ze zo beginnen in het bessenbedrijf van haar ouders. Toch koos ze haar eigen pad. Als eigenaar van PaludiPlants is ze gespecialiseerd in natte teelten met diverse toepassingsmogelijkheden. ‘Veel mensen kennen de lisdodde als waterbuffer, maar met deze inheemse plant uit de Peel is nog zoveel meer mogelijk. De vezels zijn supersterk én isolerend. Die eigenschappen komen van pas in de bouw. Zo kun je de skeletbouw en de isolatie volledig maken van de toppen van de lisdodde. Samen met de bouwsector onderzoek ik hoe we de lisdodde hiervoor het beste kunnen gebruiken!’
Vijf agrarische ondernemers uit Deurne hebben de handen ineengeslagen om de uitstoot van onder meer ammoniak terug te dringen. Onder de naam Innovatiepark de Vlier ontwikkelen de varkenshouders een uniek, innovatief integraal systeem. Hiermee hopen zij de uitstoot van hun bedrijven veel verder terug te dringen dan de wettelijke norm.
Al in 2018 gooide agrarisch ondernemer John Heesakkers uit Mariahout het roer om. Hij sloot de deuren van zijn biologische melkveehouderij en vormt zijn land om tot bosboerderij. Op een perceel van 18 hectare komt een voedselbos van vruchtbomen, struiken en gewassen én ruimte voor de natuur. Particulieren en bedrijven die hun ecologische voetafdruk willen compenseren, kunnen dit lokaal doen door de Janmiekeshoeve te steunen. Zo plantte ABN Amro 2000 bomen voor het 300-jarig jubileum van de bank.
Veel mensen kennen lupine als bloem, maar in de bloemblaadjes zit een bijzonder eiwitrijke peulvrucht verstopt. De akkers van de Peel zijn bij uitstek geschikt voor het verbouwen van lupine. Het doel? De lupine in de Peel op de (menu)kaart te zetten bij chefkoks, consumenten en boeren. Zo draagt het LuPeel project bij aan de Nationale Eiwitstrategie van Nederland én vermindert deze vleesvervanger de stikstofuitstoot van veehouders.
Bron: Innovatiehuis de Peel
Geschreven door:
Innovatiehuis de Peel
Swipigs heeft diverse volledig geautomatiseerde weegschalen aangeschaft om de gewichten van de dieren te volgen gedurende de cyclus. Lees gauw verder voor meer informatie!
Verder lezen