Onze varkens.
Investeren, innoveren en verduurzamen zijn allemaal processen die wij ondernemen om onze varkens van een goed leefklimaat te (blijven) voorzien.
Onze varkens op een zo duurzame en verantwoorde manier op laten groeien in ons bedrijf. Dat is wat we willen. Dit doen we met name in onze moderne stallen maar ook door bijvoorbeeld alle locaties te voorzien van volledige LED verlichting en het produceren van Zon- energie. Hierdoor kunnen wij energie neutraal produceren of zelfs stroom terug leveren aan het net. Op ons zeugenbedrijf zijn we overgestapt van warmte lampen voor de biggennesten naar elektronisch verwarmde nestvloeren. Dit zorgt voor een veel betere warmteverdeling voor de biggen en minder warmtestraling naar de moederzeug toe. Energiezuiniger!
Wij kiezen ervoor om onze biggen vanuit de zeugenhouderij naar een andere locatie te verplaatsen om zo de gezondheids- druk op zowel de zeugen en de biggen te verminderen. Dit doen wij al jaren met een eigen biggenwagen. sinds kort hebben wij een andere biggenwagen aangeschaft waarbij we de dieren tijdens het laden kunnen wegen, de gesloten wagen vooraf kunnen verhitten en ontsmetten om het de kleine biggetjes zo comfortabel mogelijk te maken. En risico’s van buiten ons bedrijf zoveel mogelijk tegen kunnen houden.
De varkens krijgen dagelijks een zo veel mogelijk constante samenstelling van voer. Door specialisten vanuit de mengvoerfirma’s en onze eigen kennis en ervaringen worden deze tot op de komma nauwkeurig berekend en beoordeeld om zo goed mogelijk aan de behoeftes van het varken te kunnen voldoen. Zo kunnen we ze kerngezond houden.
Dagelijks worden onze varkens verzorgd door onze medewerkers en onszelf, in overleg met voerfirma’s, dierenartsen en klimaatspecialisten wordt gekeken welke zorg nodig is voor welke varkens.
Swipigs investeert veel in het continu monitoren van alle factoren die op onze varkens invloed hebben. Zo wordt er continu door een geautomatiseerd ventilatiesysteem in onze stallen zo optimaal mogelijk geventileerd en/of verwarmd.
Onze zeugen worden in groepen gehouden waar ze onderling contact hebben en rond kunnen lopen, en toch tijdens haar zwangerschap ook een eigen rustige plek kan vinden. Het is erg belangrijk dat zij tijdens deze periode rust krijgen. Om dit bijvoorbeeld in de zomerdagen te verbeteren gebruiken wij nevelkoelingen dat de inkomende lucht van de stal verkoeld. Zo voorkomen wij stressvorming door hitte.
Ook bij de zeugen is een strak voerschema met de juiste voeding erg belangrijk. Dit heeft erg veel invloed op de ontwikkeling van de ongeboren biggen, net als bij ons als mensen.
Aan het einde van de zwangerschap komen de moederdieren in de kraamafdeling. Hier nestelen de zeugen zich en wanneer zij geboorte gaan geven wordt het biggennest elektrisch verwarmd tot de gewenste lichaamstemperatuur van een big. Een big kan direct na de geboorte al lopen, dit is belangrijk om zo snel mogelijk melk te kunnen drinken bij de moeder.
De big moet zo snel mogelijk drogen, hiervoor gebruiken we de verwarming. De eerste melk die een big bij de moeder drinkt wordt biest genoemd. Dit is de belangrijkste bron voor weerstand vanuit de moeder voor de biggen. Een big wordt namelijk geboren zonder enige weerstand.
De biggen blijven dan ongeveer 4 weken bij de moeder waarna ze naar de biggenafdeling gaan dit noemen we ‘spenen’. Daar komen ze samen met andere vriendjes en vriendinnetjes om te spelen, eten/drinken en slapen.
Na het spenen blijven de biggen ongeveer 2 maanden in de biggenafdeling. Ze kunnen de hele dag spelen, eten/drinken en lekker slapen. Soms is een big zo diep in slaap dat ze bijna niet wakker te krijgen zijn.
na ongeveer 2 maanden in de biggenafdeling is een big ongeveer 25kg en kan deze naar de vleesvarkens afdelingen. Daar gaat het spelen, eten/drinken en slapen gewoon door. Dat vinden wij het mooiste om te zien, gezonde varkens die vrolijk rondrennend spelen met de andere varkens.
Onze vleesvarkens worden zo gezond en efficiënt mogelijk gehouden. Het streven is om in samenwerking met de voerspecialist en de dierenarts strak samen te werken zodat we helemaal geen Antibiotica hoeven te gebruiken. Om dit ook goed te kunnen volgen en bij te kunnen sturen heeft Swipigs diverse volledig geautomatiseerde weegschalen aangeschaft om de gewichten van de dieren te volgen gedurende de cyclus. Dit doen we bij de gespeende biggen en bij de vleesvarkens. Langs deze continu wegingen, wegen wij handmatig nog diverse groepen elke 3 weken.
We nemen hierbij ook de gegevens van de kilogrammen voer dat de varkens op hebben gegeten. Zo kunnen we bepalen of het voer wat we geven goed aansluit op de behoeftes van het varken.
De volautomatische weegschalen registreren, door een soort chip dat elk varken in haar oor heeft gekregen, de juiste gewichten en ook hoe vaak elk varken door de weegschaal gelopen is per dag.
Wanneer wij hier plotse veranderingen in zien, gaan wij kijken of er iets aan het voer/ klimaat of gezondheid is verandert. Aan de hand van deze activiteitsindicatie kunnen wij in sommige gevallen al vóór wij of onze medewerkers iets aan de varkens kunnen zien concluderen dat er wat speelt, en daar op reageren.