Wij zijn familie Swinkels, 3e generatie varkenshouderij.
Een vooruitstrevende, nette en gezonde varkenshouderij met meerdere locaties gelegen in Noord-Brabant en Limburg.
Ik ben Marco Swinkels, opvolger en inmiddels vennoot van Swipigs.
Iemand met een voorliefde voor dieren al vanaf dat ik klein was. Al meehelpende op de boerderij vanaf moment één. In mijn schooljaren droeg ik al verantwoordelijkheid over het verzorgen van varkens op een locatie van Swipigs. Later breide dit zich uit naar ook nog twee andere locaties in de omgeving.
De interesse in het houden van varkens en daarmee in de bedrijfsvoering van Swipigs bleef zich versterken. In de steeds meer veranderende agrarische sector ben ik mij dan ook gedurende de jaren meer en meer gaan verdiepen in de mogelijkheden voor deze sector en specifiek voor Swipigs. Hoe kunnen we het voer optimaliseren en nog meer in de klimaatbehoeftes van onze varkens voorzien? Dat zijn een paar voorbeelden waar ik samen met onze leveranciers naar ben gaan kijken.
Lees gauw verder voor meer over de historie en ontwikkeling van Swipigs.
Bijna 100 jaar geleden is Opa Bert Swinkels op onze thuis locatie begonnen met een gemengd bedrijf, 1 zeug 1 koe en een paar kippen.
In 1935 werd mijn vader Piet geboren. Iedereen van de kinderen moest thuis heel hard mee werken om de kost te kunnen verdienen, een reden temeer omdat moeder al heel jong erg ziek was.
Op 10-jarige leeftijd moest mijn vader op een andere boerderij gaan werken om thuis een centje bij te dragen. Door voor schooltijd en na schooltijd al te moeten werken sliep hij meestal bij deze boerderij.
In 1962 zijn mijn ouders getrouwd en zij hebben toen de boerderij overgenomen. Ze kwamen op de boerderij wonen en de traditie was dat Opa er gewoon bij bleef wonen. Door heel hard te werken groeide het gemengde bedrijf, koeien kalveren, varkens en kippen.
Totdat besloten werd om het bedrijf te specialiseren in alleen varkens.
Al van jongs af aan hielp ik mee, en wist ik dat ik boer wilde worden. Na mijn agrarische opleiding, heb ik even op een ander varkensbedrijf gewerkt.
Tussentijds werd de zeugentak uitgebreid naar 330 zeugen zodat ik volledig thuis kon komen werken. In 1987 ben ik getrouwd met Corrie, ook zij had de veehouderij opleiding gedaan en een grote liefde voor dit mooie vak. Samen hebben we vier lieve kinderen gekregen, 1 dochter en 3 zonen. Altijd als het nodig was hebben zij mee gewerkt, ook nu staan zij nog altijd voor ons klaar als het nodig is. Enkele jaren na ons trouwen kochten we een gemengde bedrijf aan in Liessel, zodat mijn ouders hier konden gaan wonen en wij op de thuislocatie.
We namen het bedrijf over en op de locatie in Liessel hebben we in de loop der jaren alles afgebroken en nieuwbouw teruggezet. Deze locatie voor speenbiggen en vleesvarkens gebouwd zodat wij weer een gesloten varkenshouderij hadden.
Gedurende de jaren hebben wij onze akkerbouwtak uitgebreid. De kinderen en ik vinden het erg leuk om ook op het land te werken met onze machines.
Toen onze zoon Marco aangaf dat hij wel agrarisch ondernemer wilde worden, hebben we besloten om het bedrijf verder te ontwikkelen en te laten groeien.
Daarom zijn er een locatie in Deurne en in Ysselsteyn aangekocht. Tegelijk met de aankoop van deze locaties is hij vennoot in swipigs farms geworden.
We werken met Swipigs er naartoe om een modern energie neutraal bedrijf te hebben, zodat we ervoor kunnen zorgen dat we een maatschappelijk verantwoord gezond stukje varkensvlees produceren uit de Peel.
Bij mijn stap van de basisschool naar de middelbare MBO school, wist ik nog niet goed wat ik wilde gaan doen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de opleiding Marketing, Communicatie en Evenementenorganisatie. Een keuze met voorbedachte rade: Het houden van varkens leer je het beste in de praktijk. Maar bij een bedrijf komt juist ook marketing en communicatie kijken – wat natuurlijk wel gepaard gaat met studieboeken en praktijk.
Mijn vader zei altijd: Varkens houden dat leer ik jou wel!
Na het voltooien van mijn opleidingen ben ik direct in het bedrijf begonnen. Ik mocht meteen een grote locatie met biggen en vleesvarkens bijhouden. Op deze locatie krijgen de varkens vloeibaar voer waarbij diverse reststromen uit levensmiddelenfabrieken worden verwerkt tot lekkere pap voor onze varkens. Dit is wel een wat ingewikkelder proces en vergt wat meer kennis en ervaring.
Door dit meteen flink aan te pakken had ik dit vrij snel in mijn vingers. Mijn vader heeft hier een belangrijke rol in gespeeld. Hij gaf mij deze kans en verantwoordelijkheid en liet mij ook de inkoop van het voer doen. Juist doordat hij mij de fouten liet maken is het leerproces erg snel gegaan. Wij leren ook elke dag weer!
In 2017 hebben we weer een stap ondernomen om het bedrijf te laten groeien. Belangrijk voor de toekomst.
Dat jaar kochten we een locatie in Ysselsteyn voor vleesvarkens. Hiermee werd ook direct Swipigs Farms VOF opgericht waardoor ik ook echt officieel onderdeel van het bedrijf werd. Een jaar later ben ik bij deze nieuwe locatie in Ysselsteyn gaan wonen.
Binnen nu en enkele jaren zal mijn rol als opvolger van Swipigs steeds verder in treden.
Door open te ondernemen en diverse partijen te betrekken bij diverse projecten, ontwikkelen wij ons bedrijf als een gedreven toekomstbestendige varkenshouderij, waarbij goed dierenwelzijn, goede gezondheid van dieren en omgeving, duurzaamheid en lekker geproduceerd varkensvlees centraal staat. Met alle positieve drive en ambities zal ik toewerken naar de missie en visie van Swipigs!
Door de jaren heen zijn en blijven we continu bezig met het optimaliseren en doorontwikkelen van onze bedrijven naar ‘duurzame varkensbedrijven van de toekomst’. Dit is een belangrijk project dat eigenlijk de rode draad voor Swipigs is. Keuzes, ontwikkelingen, investeringen en optimalisaties worden op basis hiervan aangegaan.
Voorbeelden hiervan zijn het project Innovatie park de Vlier, LED verlichting, zonnepanelen, project luchtkwaliteit in en rondom stallen waar wij intensief onszelf in profileren.