Wat doet Innovatiepark de Vlier

Innovatiepark De Vlier is een innovatiecluster van 5 varkenshouderijbedrijven in het Primair Agrarisch Gebied in Deurne. De ondernemers werken samen aan een toekomstbestendige varkenshouderij vanuit het perspectief van het gebied, de maatschappij en het bedrijf.

Innovatiepark de Vlier heeft de volgende doelen en ambities:

1. Nul-emissie naar de omgeving

2. Energieneutraal produceren

3. Sluiten van de mineralenkringloop

4. Bevorderen van een gezonde bodem

5. Minimalisatie van de CO2-footprint

6. Realiseren van maximale transparantie

 

Innovatiepark-de-vlier-boeren-5

Via samenwerking, innovatie en een integrale aanpak maakt Innovatiepark De Vlier werk van de brongerichte verduurzaming van stallen. Het uitgangspunt hierbij is dat de brongerichte maatregelen in alle bestaande situaties moeten kunnen worden toegepast.

In Nederland zijn op veel bedrijfslocaties nog stallen aanwezig met traditionele huisvestingssystemen. Door opvangen van mest in ammoniak en geurarme vloeistof en regelmatig en volledig afvoeren van kelderinhoud worden de emissies van methaan en ammoniak uit de mestkelder met 90% gereduceerd. Ook wordt door deze maatregel de geuremissie op stalniveau met circa 50% verlaagd.

De ammoniakarme vloeistof wordt voor alle deelnemende bedrijven bereidt op één centrale plek bij één van de deelnemers van de mest afkomstig van alle deelnemende bedrijven. De samenwerking levert schaalvoordelen op. Door met de geur en ammoniakarme vloeistof de roostervloeren in de stal op de mestplaatsen meerdere malen per dag schoon te spoelen en na te behandelen met een ureaseremmer EOW wordt niet alleen de emissie van ammoniak verder gereduceerd, maar wordt tevens de stofemissie met meer dan 50% verlaagd.

Innovatiepark De Vlier onderzoekt of de stofemissie nog verder kan afnemen door toepassing van negatieve ionisatie met behulp van coronadraden. De hygiëne in de huisvestingssystemen wordt sterk verbeterd doordat mestplaatsen schoon blijven en afdoding van pathogenen door EOW plaatsvindt. De ammoniak en geurarme vloeistof is ontdaan van kiemen door toepassing van ultrafiltratie, waardoor ziektekiemen zich niet van het ene naar het andere deelnemende bedrijf verspreiden via de ammoniakarme vloeistof.

Sturing van de processen vindt plaats aan de hand van continue monitoring van de concentraties ammoniak, methaan en fijnstof in de verschillende afdelingen. Door koppeling van de metingen aan de sturing van de frequentie van vervangen van de ammoniakarme vloeistof in de mestkelder, de reinigingsfrequentie van de roosters en de dosering van ureaseremmer worden de stalemissies geborgd en wordt tevens inzicht verkregen in de werkelijke actuele emissievrachten.

Benieuwd naar meer over Innovatiepark de Vlier?

Innovatiepark de Vlier
Innovatiepark-de-vlier